Dit recept voor Thaise kip van het spit vindt zijn oorsprong in het zuiden van Thailand. Het recept wordt gekenmerkt door smaakmakers als knoflook, gember, en citroengras. Dit zijn veelgebruikte kruiden in Zuid-Oost Azië. Uiteraard kan je een braadkip eenvoudig in de oven bereiden. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat een kip van het spit het allerlekkerste is. Gebruik indien mogelijk een barbecue voor die échte grillsmaak.
Voorbereiding
3 uur (marineren)
Bereiding
1 uur
Recept voor
2-3 personen
Voedingswaarde
800 kcal
Ingrediënten voor Thaise kip van het spit
Dit recept voor Thaise kip aan het spit bestaat uit 3 stappen. Het gaat om marineren, grillen en coaten. Vooraf laat je de kip minimaal 3 uur marineren. Dit geeft de kip een mooie basissmaak. Daarna gaan we de kip een half uur garen. In het laatste half uur gaan we de kip coaten met de Thaise kruidenmix. Dit geeft de Thaise kip een mooi gekleurd en krokant jasje. Voor dit recept haal je de onderstaande ingrediënten in huis:
Basis marinade:
1 hele kip
Grote kom (waar kip in past)
2 liter kokend water
150 gram suiker
150 gram zout
100ml sojasaus
3 el citroensap
5 gram ve-tsjin (DOEN!)
Thaise coating
5 el zonnebloemolie
1 el sesamolie
1 el knoflook
1 el gember
1 el sereh (citroengras)
1 el kurkuma
Overige benodigheden
Oven / Grill / Rotisserie
Slagerstouw
Vleesthermometer
Kwast voor coating
Bereiding van Thaise kip
Start met 2 liter kokend water. Voeg zout, suiker, sojasaus en citroensap toe. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg 5 gram ve-tsjin toe. Dit is een smaakversterker die de kip een diepe smaak geeft. Ben je onbekend met ve-tsjin? Probeer het dan zeker uit. Het is een gamechanger!
Laat het geheel goed afkoelen (eventueel met ijsklontjes). Plaats de kip in de kom en zorg dat het geheel onder water staat. Laat het geheel minimaal 3 uur marineren in de koelkast. Persoonlijk laat ik de kip een hele nacht marineren.
Verwarm de oven / grill / rotisserie voor op 170 graden.
Dep de kip droog met een schone theedoek. Rijg de kip aan het spit. Loshangende pootjes zullen snel verbranden. Bindt loshangende pootjes vast met slagerstouw. Dit voorkomt ook problemen bij het draaien van de rotisserie.
Laat de kip eerst 30 minuten grillen. Na 30 minuten heeft de buitenkant een mooi bruin kleurtje.
Na 30 minuten gaan we de kip coaten met de kruidenmix. Breng een dun laagje van de kruidenmix aan op de buitenkant van de kip. Gebruik een keukenkwastje. Doe dit elke 10 minuten.
Na 3/4 keer coaten heeft de kip een bruine buitenkant en kruidig jasje. Na een uur grillen is de kip vermoedelijk gaar. Dit kun je checken met een vleesthermometer. Bij een kerntemperatuur van 75 graden is de kip klaar voor consumptie.