BBQ kip van de grill

Dit recept voor BBQ kip van de grill vindt zijn oorsprong in Amerika. Het recept wordt gekenmerkt door smaakmakers als ketchup, bruine suiker, en rookaroma. Dit zijn veelgebruikte kruiden in Zuidelijke staten als Texas en en Louisiana. Uiteraard kan je een braadkip eenvoudig in de oven bereiden. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat een kip van het spit het allerlekkerste is. Gebruik indien mogelijk een barbecue voor die échte grillsmaak.

Voorbereiding
3 uur (marineren)

Bereiding
1 uur

Recept voor
2-3 personen

Voedingswaarde
800 kcal

Recept voor BBQ chicken marinade

Ingrediënten voor BBQ chicken van de grill

Dit recept voor authentieke barbecue kip aan het spit bestaat uit 3 stappen. Het gaat om marineren, grillen en coaten. Vooraf laat je de kip minimaal 3 uur marineren. Dit geeft de kip een mooie basissmaak. Daarna gaan we de kip een half uur garen. In het laatste half uur gaan we de kip coaten met de BBQ kruidenmix. Dit geeft de barbecue kip een mooi gekleurd en krokant jasje. Voor dit recept haal je de onderstaande ingrediënten in huis:

Basis marinade:

1 hele kip
Grote kom (waar kip in past)
2 liter kokend water
150 gram suiker
150 gram zout
100ml sojasaus
3 el citroensap
5 gram ve-tsjin (DOEN!)

BBQ coating

5 el olijfolie
1 el gedroogde basilicum
1 el knoflook
1 el oregano
1 el rozemarijn
1 el tijm
1 tl citroenrasp

Bereiding van BBQ chicken

Start met 2 liter kokend water. Voeg zout, suiker, sojasaus en citroensap toe. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg 5 gram ve-tsjin toe. Dit is een smaakversterker die de kip een diepe smaak geeft. Ben je onbekend met ve-tsjin? Probeer het dan zeker uit. Het is een gamechanger!

Laat het geheel goed afkoelen (eventueel met ijsklontjes). Plaats de kip in de kom en zorg dat het geheel onder water staat. Laat het geheel minimaal 3 uur marineren in de koelkast. Persoonlijk laat ik de kip een hele nacht marineren.

Verwarm de oven / grill / rotisserie voor op 170 graden.

Dep de kip droog met een schone theedoek. Rijg de kip aan het spit. Loshangende pootjes zullen snel verbranden. Bindt loshangende pootjes vast met slagerstouw. Dit voorkomt ook problemen bij het draaien van de rotisserie.

Laat de kip eerst 30 minuten grillen. Na 30 minuten heeft de buitenkant een mooi bruin kleurtje.

Na 30 minuten gaan we de kip coaten met de kruidenmix. Breng een dun laagje van de kruidenmix aan op de buitenkant van de kip. Gebruik een keukenkwastje. Doe dit elke 10 minuten.

Na 3/4 keer coaten heeft de kip een bruine buitenkant en kruidig jasje. Na een uur grillen is de kip vermoedelijk gaar. Dit kun je checken met een vleesthermometer. Bij een kerntemperatuur van 75 graden is de kip klaar voor consumptie.
Zelf BBQ dry rub maken

Een goede chef zorgt dat zijn vlees op smaak is voordat de barbecue van start gaat. Een goede BBQ dry ...

BBQ kip van de grill

Dit recept voor BBQ kip van de grill vindt zijn oorsprong in Amerika. Het recept wordt gekenmerkt door smaakmakers als ...

Kip Piri Piri van het spit

Dit recept voor kip piri piri van het spit komt uit de Portugese keuken, maar vindt zijn oorsprong ik Zuid-Amerika ...

Thaise kip van het spit

Dit recept voor Thaise kip van het spit vindt zijn oorsprong in het zuiden van Thailand. Het recept wordt gekenmerkt ...

Varken aan het spit

Een varken aan het spit is de eyecatcher op elke barbecue voor grotere groepen. De uitstraling, het grillproces, de smaak, ...

Kip aan het spit

Een kip aan het spit is een gegarandeerd succes voor elke barbecue. Mijn familie komt in opstand als er geen ...