Varken aan het spit

Een varken aan het spit is de eyecatcher op elke barbecue voor grotere groepen. De uitstraling, het grillproces, de smaak, van alles ga je watertanden. Veel vrouwen vinden zo’n heel varken aan het spit wellicht wat overdreven of zelfs onsmakelijk. Mannen worden er wild van. Een varken aan het spit brengt de carnivoor en oermens in elke man naar boven. Ik moet eerlijk toegeven dat een varken van het spit geen eenvoudig klusje is, maar het eindresultaat is alle inspanning dubbel en dwars waard. Laat je niet afschrikken door voorbereiding, benodigdheden en grilltijd. In dit recept vertel ik tot in detail hoe jij een perfect gegaarde varken aan het spit bereid.

Voorbereiding
3 uur

Bereiding
3:00 uur

Recept voor
15-20 personen

Voedingswaarde
7500 kcal

Ingrediënten voor varken van het spit

Een varken aan het spit is zóveel meer dan alleen een varken aan het spit rijgen. Qua voorbereiding moet je denken aan pekelen, marineren en opbinden. Dit wil je op je gemak doen. Reserveer voldoende tijd uit voor de voorbereidingen. In dit recept gebruik ik een kleiner speenvarken (8 kilo). Dat is een mooi formaat voor 12-15 gasten. Kies een groter varken bij grotere groepen. Het varken bestel je bij een kwaliteitsslager. Vooraf bellen is handig, want dit soort zaken liggen niet standaard in de vitrine. Je kan speenvarken ook online bestellen. Beef&Steak is een webshop met goede kwaliteit vlees. Verder heb je deze ingrediënten nodig voor het recept:

Basis marinade

4 liter kokend water
300 gram suiker
300 gram zout
2 citroenen in plakjes
2 sinaasappels in plakjes
5 tenen knoflook (gesneden)
1 bosje rozemarijn
1 bosje tijm
1 bosje salie
5 laurierbladeren
5 cm gember (gesneden)
1 eetlepel chili vlokken
1 eetlepel zwarte peperkorrels

Kruidenmix
100 gram grof zout
100 gram dry rub voor varken

 

Coating tijdens braden
grote metalen bak
1 fles rode wijn
1 liter runderbouillon
5 tenen knoflook
1 bosje rozemarijn
1 bosje salie
1 eetlepel zwarte peper
1 citroen in plakken

Varken aan het spit voorbereiden

Een heel varken vind je over het algemeen niet in de supermarkt om de hoek. Gelukkig kan je een speenvarken online bestellen. Bij een varken aan het spit zit de meeste tijd in de voorbereiding. Voor het gemak ga ik er even vanuit dat het varken zonder ingewanden is geleverd. We beginnen met het voorbereiden van de huid (zwoerd). Het zwoerd is vrij stug, maar met de juiste behandeling onwijs lekker. Voorzie het zwoerd van diagonale lijnen van ongeveer 0,5 centimeter diep. Deze techniek gebruik je bijvoorbeeld ook bij het roosteren van buikspek. Maak diagonale vlakken van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Doe dit over de hele huid van het varken.

Online speenvarken bestellen

Wil jij binnenkort je gasten verrassen met een imponerend speenvarken aan het spit? Tegenwoordig wordt jouw speenvarken gewoon thuis geleverd door de online slager. Het varken is ongegaard en ongekruid, maar wel alvast schoongemaakt. Zo kun jij als Hobbychef direct aan de gang met dit recept. 

Marinade voor speenvarken van het spit

Een speenvarken zonder marinade of kruidenmix is vrij saai van smaak. Het varken zal minimaal 4 uur aan het spit draaien. Een goede marinade voorkomt een te droog eindresultaat. Begin met een pan van 4 liter kokend water. Voeg 300 gram suiker en 300 gram zout toe en laat het oplossen. Voeg vervolgens de plakjes citroen en sinaasappel toe. Gooi de bosjes rozemarijn, thijm, salie en laurier in de pan en zet daarna het vuur uit. Voeg blokjes gember en knoflook toe en rond het geheel af met chilivlokken en zwarte peperkorrels. Gooi het geheel in een grote bak. Zelf gebruik ik een koelbox. En laat het geheel afkoelen met ijsblokjes voordat je het varken in de marinade plaatst. Laat het speenvarken minimaal 3 uur marineren. Zelf kies ik liever voor een hele nacht.

Varken kruiden met dry rub

Het marineren heeft het varken een goede basis smaak gegeven. Haal het varken uit de marinade en dep het goed droog met een theedoek. Met een kruidemix geef je smaak aan het varken. Zelf gebruik ik een dry rub voor varkensvlees. Natuurlijk ben je vrij om te experimenteren. Leg het varken plat op zijn rug en voorzie de binnenkant van grof zout. Wrijf vervolgens de hele binnenkant in met de dry rub. Wees niet te zuinig met het zout en de kruiden. Draai het varken om, zodat de huid aan de bovenzijde ligt. Mix 100 gram grof zout met 100 gram kruidenmix. Masseer deze mix in de diagonale lijnen het het zwoerd. Het zout zorgt voor een lekker knapperig huidje.

Bevestig het varken op het spit

Toegegeven, dit is even een handigheidje. Leg het varken plat op zijn rug. Plaats de spit in het midden van het varken en klap het varken dicht. Op dit moment zou je het varken kunnen vullen met bijvoorbeeld groenten. Zelf doe ik dat niet. Rijg het varken dicht van keel tot kruis. Gebruik een grote naald en slagerstouw. Snoer vervolgens de loshangende pootjes met slagerstouw vast aan het lichaam. Loshangende delen verbranden relatief snel. Plaats de spitvorken in de keel en kont van het varken. Draai de spitvorken extra goed vast met tang.

Universele grillspit
vanaf €76,-

Spit voor kamado
vanaf €159,-

Barbecue met spit
vanaf €315,-

Grill het varken aan het spit op 160 graden

Verwarm de barbecue tot 160 graden. Vul een grote metalen bak met rode wijn en runderbouillon. Eventueel kan je dit aanvullen met kruiden naar keuze. Knoflook, rozemarijn, salie, peper en citroen zijn veilige opties. Een variatie met donker bier kan ook heerlijk zijn. Plaats de bak tussen het varken en het vuur. Het vet en vocht uit het varken zal in deze bak vallen. Laat het varken eerst 1:30 uur grillen. Gebruik daarna het vocht uit de metalen bak om het varken te coaten. Giet elke 15 minuten met een soeplepel het vocht over het varken.

Kerntemperatuur varken aan het spit

Het coaten geeft het varken een mooie dieprode kleur en een knapperig jasje. Het varken is klaar voor consumptie zodra de kerntemperatuur minimaal 75 graden is. Doe dit niet op de gok, maar gebruik een nauwkeurige digitale vleesthermometer. Met varkensvlees wil je geen risico’s nemen. Haal niet direct het varken van het spit. Doe het vuur uit en sluit de deksel (indien mogelijk). Laat het speenvarken minimaal 15 minuten rusten. Daarna is het aanvallen!

recept voor speenvarken aan het spit



Zelf BBQ dry rub maken

Een goede chef zorgt dat zijn vlees op smaak is voordat de barbecue van start gaat. Een goede BBQ dry …
BEKIJK RECEPT >

BBQ kip van de grill

Dit recept voor BBQ kip van de grill vindt zijn oorsprong in Amerika. Het recept wordt gekenmerkt door smaakmakers als …
BEKIJK RECEPT >

Kip Piri Piri van het spit

Dit recept voor kip piri piri van het spit komt uit de Portugese keuken, maar vindt zijn oorsprong ik Zuid-Amerika …
BEKIJK RECEPT >

Thaise kip van het spit

Dit recept voor Thaise kip van het spit vindt zijn oorsprong in het zuiden van Thailand. Het recept wordt gekenmerkt …
BEKIJK RECEPT >

Varken aan het spit

Een varken aan het spit is de eyecatcher op elke barbecue voor grotere groepen. De uitstraling, het grillproces, de smaak, …
BEKIJK RECEPT >

Kip aan het spit

Een kip aan het spit is een gegarandeerd succes voor elke barbecue. Mijn familie komt in opstand als er geen …
BEKIJK RECEPT >