Kip aan het spit

Een kip aan het spit is een gegarandeerd succes voor elke barbecue. Mijn familie komt in opstand als er geen kip van ’t spit op het menu staat. Zelf verkies is ik een draaispit altijd boven de oven. Een kip van het spit is perfect gegaard en botermals. Veel hobbykoks raken geïmponeerd door de benodigdheden, voorbereidingen en grilltijd. Nergens voor nodig! Op deze pagina omschrijf ik tot in detail hoe jij de perfecte kip van het spit krijgt.

Voorbereiding
3 uur

Bereiding
1 uur

Recept voor
2-3 personen

Voedingswaarde
800 kcal

Werk uitsluitend met kwaliteit

Zoals altijd adviseer ik je met klem om met vlees van goede kwaliteit te werken. Haal je grillkip altijd bij een goede slager. Kip van de supermarkt zit vol met vocht, bindmiddel en conserveringsmiddelen. Bezuinig niet op de verkeerde zaken. Verder heb je deze ingrediënten nodig voor de voorbereiding.

Basis marinade

1 grillkip
1 grote bak / kom
2 liter kokend water
150 gram suiker
150 gram zout
100 ml sojasaus
3 eetlepels citroensap
5 gram ve-tsin (DOEN!)

Coating tijdens braden

1 eetlepel Hoisinsaus
1 eetlepel Sojasaus
1 eetlepel Siracha
1 eetlepel Bruine suiker

Maak een kip naar eigen smaak

De bovenstaande ingrediënten gebruik je uitsluitend in de voorbereiding. Zonder het gebruik van kruiden is de smaak van kip redelijk saai. De mix van suiker, zout, ketjap en citroensap vormen een basis marinade. Dit geeft een mooie basissmaak aan de kip, die je later kan uitbreiden naar eigen smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Mediterrane kip, Aziatische kip of Barbecue kip.

Online grillkip bestellen

Wil jij binnenkort je gasten verrassen met een kip van het spit om te watertanden? Tegenwoordig wordt jouw grillkip gewoon thuis geleverd door de online slager. De kip is ongegaard en ongekruid, maar wel alvast schoongemaakt. Zo kun jij als Hobbychef direct aan de gang met dit recept. 

Goed marineren voorkomt droge kip

Een kip aan het spit heeft de neiging om relatief snel droog te worden. Daarom is het vooraf marineren vereist. Kies een bak of kom die iets groter is dan de kip zelf. Op die manier kan de kip volledig onder water staan. Vul de bak met 2 liter water en voeg zout, suiker, sojasaus en citroensap toe. Gooi in de bak met water een klein snufje vetsin (5 gram). Dit is een smaakversterker en geeft jouw kip een echte WOW-factor. Roer het mengsel en plaats de grillkip volledig onder water. Laat de kip minimaal 3 uur marineren. Zelf laat ik de marinade een hele nacht intrekken. Geloof me, dat is een wereld van verschil.

Rijg de kip aan het spit

Haal de kip uit de marinade. Dep de kip goed droog met een keukendoek. Het droogdeppen zorgt voor een mooie grillkleur. Vervolgens is het belangrijk om de poten en vleugels vast te snoeren aan het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de kip gelijkmatig gaar wordt. Daarnaast kunnen loshangende poten en vleugels tot problemen lijden bij het draaien van de spit. Dat wil je absoluut voorkomen. Gebruik slagerstouw om de kip vast te binden.

Rijg vervolgens de samengebonden kip aan het spit. Bevestig de spitvorken op een manier dat de kip niet meer kan schuiven tijdens het draaien. Draai voor de zekerheid de vorken aan met een klein tangetje.

Heatcontrol is essentieel bij kip aan het spit

De temperatuur is ongekend belangrijk bij het grillen. Het maakt niet uit of je een oven, barbecue of rotisserie gebruikt. Zorg altijd voor de juiste temperatuur voordat je begint. Tussen de 175 en 190 graden zit je goed. Persoonlijk houd ik meer van slow and steady en ik kies eerder voor 175 graden. Als jij meer grill-karakter op jouw kip wil, kies dan voor 190 graden. Het aansteken van een houtskoolbarbecue kan soms tegenvallen. Maak het jezelf gemakkelijk met een brikettenstarter.

 

Universele grillspit
vanaf €76,-

bij Bol.com

Spit voor kamado
vanaf €159,-

bij Bol.com

Barbecue met spit
vanaf €315,-

bij Bol.com

Geef de kip een unieke smaak

Smeer de buitenkant van de kip in met olijfolie. Dat zorgt voor een krokante buitenkant en eventuele kruiden blijven beter aan de kip plakken. Laat de kip eerst 30 minuten garen zonder kruiden. Tegen die tijd wordt de buitenkant bruin en daarna geef je extra smaak met een kruidenmix. Gebruik een rubberen keukenkwast en smeer de kip elke 10 minuten in met de coating.

In dit geval gaat het om een oosterse coating. Het is een mix van hoisinsaus, sojasaus, siracha en bruine suiker. Uiteraard ben je vrij om te experimenteren.

Wanneer is kip van het spit klaar?

Een kip van het spit moet de juiste garing hebben. Droge kip is niet lekker, maar rauwe kip is zelfs gevaarlijk. Een goede kip heeft een donkerbruine buitenkant en een kerntemperatuur van tussen de 70 en 75 graden. Met een speciale vleesthermometer kun je dit meten, zonder je kip open te snijden. Zodra de temperatuur juist is, haal je de kip van het spit. Pas op, want de kip en het spit zijn GLOEIEND heet. Met hittebestendige bbq handschoenen voorkom je gestuntel en brandwonden. Verwijder het slagerstouw en geniet van een perfect gegaarde kip van het spit!
Zelf BBQ dry rub maken

Een goede chef zorgt dat zijn vlees op smaak is voordat de barbecue van start gaat. Een goede BBQ dry ...

BBQ kip van de grill

Dit recept voor BBQ kip van de grill vindt zijn oorsprong in Amerika. Het recept wordt gekenmerkt door smaakmakers als ...

Kip Piri Piri van het spit

Dit recept voor kip piri piri van het spit komt uit de Portugese keuken, maar vindt zijn oorsprong ik Zuid-Amerika ...

Thaise kip van het spit

Dit recept voor Thaise kip van het spit vindt zijn oorsprong in het zuiden van Thailand. Het recept wordt gekenmerkt ...

Varken aan het spit

Een varken aan het spit is de eyecatcher op elke barbecue voor grotere groepen. De uitstraling, het grillproces, de smaak, ...

Kip aan het spit

Een kip aan het spit is een gegarandeerd succes voor elke barbecue. Mijn familie komt in opstand als er geen ...