Een goede chef zorgt dat zijn vlees op smaak is voordat de barbecue van start gaat. Een goede BBQ dry rub is daarbij een onmisbare smaakmaker. Voor de gemakkelijke chef zijn er kant-en-klare dry rubs in allerlei smaken. De creatieve chef experimenteert natuurlijk met zijn persoonlijke dry rub. Combineer kruiden en specerijen tot jouw ultieme smaaksensatie. Maak bijvoorbeeld een speciale dry rub voor jouw befaamde spareribs of geef een grillkip de wow-factor met een verassende dry rub. Zodra je de smaak te pakken hebt, zijn de mogelijkheden onbeperkt. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je zelf een BBQ dry rub maakt.
Pakket voor zelf dry rub maken
Dit pakket voor dry rub bestaat uit zout, suiker en maar liefst 10 populaire kruiden. Deze kruiden vormen een goede basis voor vrijwel elke dry rub.
Nu voor €37,10
Pas de dry rub aan op type vlees
Een dry rub maken is relatief eenvoudig, maar het beheren van smaakcombinaties is een ware kunst. Niet alle kruiden en specerijen combineren perse goed met alle typen vlees of vis. Zo is gemalen chili heerlijk met varkensvlees, maar minder lekker met rundvlees. Bepaal van te voren wat je wilt grillen en pas de BBQ kruidenmix hier op aan. Het mooie van zelf dry rub maken is dat je gerust meerdere rubs kan samenstellen. Hieronder vindt je de recepten voor 3 populaire dry rubs. Maak een keuze voor kip, spareribs of pulled pork:
Welke kruiden gebruiken voor dry rub?
Zelf een dry rub maken lijkt misschien geen rocket science, maar er zijn wel een paar belangrijke vuistregels. Wees bijvoorbeeld niet te zuinig met het zout. Zout is dé belangrijkste smaakmaker in de keuken. Niet gezond, maar wel lekker! Zelf zorg ik altijd dat mijn dry rub voor 15 a 20 procent uit zout bestaat. Verder kun je improviseren. Onderstaand zie je een overzicht van goede vlees-kruiden-combinaties.
RUND
KIP
VARKEN
LAM
Zwarte peper
X
X
Chili
X
X
Cayenne
X
X
Paprika
X
X
X
X
Kaneel
X
X
Gember
X
X
X
Knoflook
X
X
X
X
Uienpoeder
X
X
X
Komijn
X
X
X
Koriander
X
X
Basilicum
X
X
X
X
Rozemarijn
X
X
X
X
Peterselie
X
X
Tijm
X
X
X
Pas op met suiker
Suiker is een belangrijk ingrediënt voor veel dry rubs en marinades. Denk bijvoorbeeld aan BBQ rub of sweet chili. Helaas is suiker in combinatie met hoge temperaturen geen succes. De suiker verbrandt en krijgt een bittere smaak. Dat kan een goed stuk vlees echt verpesten. Een dry rub met suiker is wél geschikt voor low and slow cooking. In dat geval geeft de suiker een lekker gekarameliseerd jasje. Wil jij toch op hoge temperatuur grillen? Kies dan een dry rub zonder suiker.